İletişim

Sena Saklar Ayyıldız
sena.saklar@tubitak.gov.tr

Bülent Karadeniz
bulent.karadeniz@tubitak.gov.tr

Hazır Yemek İşleme Hattı

Pratik, Hızlı ve Taşınabilir Hazır Yemek

Şehir hayatı yoğunlaştıkça, giderek daha fazla insan pratik yemek seçenekleri arıyor. Pratik yemek olarak da tanımlanabilecek hazır gıda ürünleri, kısmen veya tam pişirilmiş ve minimum bir hazırlıkla veya hiç hazırlık gerektirmeden yenebilen gıdalardır. Lezzetli ve sağlıklı hazır yemekler için artan talepler nedeniyle, şirketler tüketiciler için oldukça çeşitli seçenekler sunmaktadır.

Hazır Yemek İşleme Hattı’nın sağladığı İmkanlar;

  • Otoklav ambalaj içerisinde, pastörize ve sterilize edilmiş farklı meyve ve sebze, et, baklagil ve tahıl bazlı hazır yemeklerin geliştirilmesi
  • Çok uluslu ve geleneksel Türk yemek tariflerinden oluşan uzun raf ömürlü gıda ürünlerinin geliştirilmesi ve uzak mesafeli ihracatın mümkün kılınması
  • İleri gıda işleme teknolojileri sayesinde, nakliyeden kaynaklı gıda bozulması sorunlarının giderilmesi, gıda israfının önlenmesi ve katma değerli ürünlerin geliştirilmesi
  • Geniş bilgi birikimine sahip TÜBİTAK uzmanlarının danışmanlık desteği ile proses parametrelerinin optimize edilmesi, ürün geliştirme ve duyusal analiz yapılması, ısı sterilizasyon parametrelerinin ve raf ömürlerinin belirlenmesi
  • Üreticilerin, Ar-Ge çıktılarını ve ürünlerini, aynı tesis içerisinde bulunan Gelişmiş Gıda Güvenliği Laboratuvarı’nda kolayca test edip değerlendirebilmeleri

Kullanıcı Dostu ve Gelişmiş Paketleme  

Hazır yemekler, pratik ve iştah açıcı olmalıdır. Ambalaj, tüketicinin satın alma kararlarında, gıda kalitesi ve güvenliğinde çok önemli bir rol oynar. Dolayısıyla ambalaj, yiyecekleri uzun bir süre saklayabilmeli, kolay açılabilmeli ve içerikle ilgili ikna edici bilgiler vermelidir.

İleri Teknoloji Pilot Hattı’nda; hazır yiyecekler üç katmanlı folyo/plastik (PE/Al/PP) otoklav ambalajlarıyla paketlenip, daha uzun bir raf ömrü için otoklavda ısıyla işlenmektedir.

Hazır Yemek İşleme Pilot Hat Ekipmanı:

  • Retort ambalaj için otomatik dolum ve kapama makinesi
  • Sos ve kıvamlı gıdalar için volumetrik dolum ünitesi
  • Sıvı yağ ve su için volumetrik dolum ünitesi
  • Portatif kap taşıyıcı
  • Çok kefeli terazi
  • Otoklav
  • Vakum pişirme ünitesi
  • Sıcaklık kontrol sistemi
  • Retort ambalaj için kurutma tüneli
  • Teraziler
  • Çeşitli fırınlar
  • Pişiriciler
  • Izgara
  • Kızartma ünitesi
  • Soğutucu
  • Dondurucu
  • Mikrodalga fırın
  • Tezgahüstü doğrayıcı, mikser